Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Stabyhoun

Toen de buitenlandse jachthonden nog niet zo in de mode waren werden in Friesland twee inheemse rassen voor de jacht gebruikt, de Stabyhoun en de Wetterhoun. De Stabyhoun werd veel gebruikt bij de jacht op haar- en veerwild, zoals die toen nog algemeen op de hoge zandgronden van Friesland werd beoefend. Het was de hond van de kleine man, die met hem ging jagen, maar hem ook gebruikte als waakhond en voor het onschadelijk maken van ongedierte, zoals bunzings, mollen, ratten en zelfs, in de 19e eeuw, otters. De Stabyhoun, in Friesland ook wel Bijke genoemd, zorgde voor aanvulling van het vaak karige arbeidersloon; de mollenvellen brachten een aardige bontprijs op. Ook nu nog wordt hij als verdelger van ongedierte zeer gewaardeerd. Na de introductie van Pointers en Setters in het midden van de 19e eeuw verloren ze hun populariteit. De Stabyhoun is ongetwijfeld verwant aan de Drentsche Patrijshond en de Kleine Münsterländer, die in naburige provincies voorkwamen en verondersteld wordt dat ze afstammen van de spanjoelen of spaniels die tijdens de Spaanse bezetting meegekomen waren naar het noorden. Men vindt Stabyhounen afgebeeld op schilderijen van o.a. Jan Steen, al zijn die afgebeelde honden kleiner van stuk. In 1942 is begonnen met gerichte fokkerij. De rasvereniging, die ook de belangen behartigt van de Wetterhoun, werd in 1947 opgericht.


Stabyhoun

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

12 - 14 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen 53 cm, teven 50 cm. 20 - 25 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Als huishond is de Staby aanhankelijk, zacht en lief, maar daarbuiten is hij af en toe knap eigenzinnig en vinnig. Zijn karakter maakt hem uitstekend geschikt als gezinshond, maar zijn gestel is berekend op het buitenleven. Het is geen hond voor bij de verwarming want hij heeft veel beweging nodig. Krijgt hij dit niet, dan kan hij veranderen in een verveelde en dus vervelende hond. Hij is nieuwsgierig en ondernemend van aard en, mits goed gesocialiseerd, niet bang uitgevallen. Iedere Stabyhoun loopt warm voor lange wandelingen in de natuur, waarbij de hond zo nu en dan de mogelijkheid krijgt om onaangelijnd los te rennen en spelen. Hierbij hebben deze honden zelden de neiging om ver van hun baas weg te lopen. Stabyhouns apporteren en zwemmen erg graag. Weer en wind deren ze nauwelijks. Wanneer een Stabyhoun voldoende beweging krijgt, is hij in huis rustig. De Staby is open (heeft als het ware ´het hart op de tong´). Bij de Staby merk je de invloed van de omschakeling van boerenhond naar gezelschapshond op zijn temperament duidelijker dan bij de Wetterhoun. Een stabyhoun is waaks en zal het laten horen als een vreemde zijn terrein betreedt. Bezoekers worden aanvankelijk enigzins terughoudend, maar niet onvriendelijk benaderd, en na een korte wenperiode uitgebreid besnuffeld. Bekenden begroet hij enthousiast. Hij is niet vals of bijterig en vriendelijk voor kinderen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Deze honden kunnen goed opschieten met andere honden. Ze zoeken zelden of nooit ruzie. Met andere huisdieren gaan ze eveneens goed om, mits ze op een jonge leeftijd met deze dieren gesocialiseerd zijn. De omgang met kinderen is in doorsnee uitzonderlijk goed.

Verzorging

De stabij heeft eigenlijk geen echte verzorging nodig, alleen de haren onder de oren hebben nog wel eens de neiging om te klitten. De meeste stabijs ruiken van nature fris en hebben - mits niet gecastreerd of gesteriliseerd - makkelijke vachten die het vuil niet vasthouden. Borstelen is wel goed voor de vacht, anders kan hij vettig worden. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg, omdat deze beharing de hond kan hinderen, Houd de nagels kort en kijk zo nu en dan de gehoorgang na op een teveel aan oorsmeer en vuil.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Een duidelijke en consequente opvoeding van de Staby is nodig. Eenkennig is de Staby niet, hij is vriendelijk voor iedereen, maar niet direct een allemansvriend. Hij is lief voor kinderen.