Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Saluki

Kamelenkaravanen uit Egypte brachten Saluki’s naar alle delen van de antieke wereld via de zijderoutes. De Saluki wordt overal gezien als het eerste zichthondenras en is nog steeds onovertroffen door zijn combinatie van snelheid en uithoudingvermogen en wordt door nomadenstammen in Klein-Azië nog steeds gebruikt als voedselverschaffer.

De Saluki is een mooie schakel met het verleden en wordt nog gekoesterd door een aantal toegewijde fans als gezelschaps- en tentoonstellingshond. Door het aristocratische voorkomen en de lichtvoetige, gemakkelijke bewegingen zijn ze bij veel jury’s favoriet. Zij kunnen deel uitmaken van een actief buitenleven of rustig gezelschap zijn in zomer- en winterweer. Ze racen net zo makkelijk door open veld als dat ze lekker binnen rustig een slaapje trekken.


Saluki

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

Salukis kunnen 16 jaar worden.

Gemiddelde grootte en gewicht

56 – 71 cm & 20 - 30 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Saluki’s worden nu gefokt als gezinshond en zijn heel zachtaardig. Het is een hond van gemiddelde grootte en gebouwd voor extreme snelheden en uithoudingsvermogen. Er zijn gladharige en gevederde soorten. De laatste heeft vooral zijdeachtige flosjes bij de oren en de start. Het is een waakhond die wel aanslaat, maar niet aanvalt. Saluki’s zijn betrouwbaar, tolerant en lief met kinderen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Saluki’s kunnen goed overweg met andere huisdieren (ook katten) als je ze er maar jong aan hebt laten wennen. Net als alle andere rassen hebben ze langer tijd nodig om te wennen als ze al ouder zijn.

Verzorging

Saluki’s hebben een tuin met een goed hek nodig en hun eigen hok. Ze hebben regelmatig beweging nodig, vooral als ze de hele dag alleen zijn. De Saluki is een sociaal dier, geen dier dat graag alleen is. Jonge Saluki’s moeten manieren bijgebracht krijgen en het is belangrijk om pups goed aan mensen en andere dieren te laten wennen om een goedgemanierde hond te kunnen worden. Door gebrek aan aandacht en genegenheid, verveling en frustratie kan hij ongehoorzaam en vernielzuchtig worden.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Een actieve levensstijl is geen vereiste om de eigenaar van een Saluki te zijn maar een toekomstige eigenaar moet wel ruim de tijd hebben om een Saluki de benodigde beweging te geven en hem naar behoren te verzorgen.