Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond is zoals de naam al verklapt een Nederlands ras. Tegen het midden van de negentiende eeuw in Amsterdam in gegoede kringen zeer in trek. De Amsterdamse hondenkoopman Abraas verkocht deze honden aan de Amsterdamse beursbezoekers onder de naam 'heren-stalhonden'. In spreektaal werd het al gauw `Smous.


Hollandse Smoushond

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

12 – 15 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen 37 - 42 cm, teven 35 - 40 cm. Reuen en teven 9 - 10 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

De Hollandse Smoushond is een intelligente hond die gemakkelijk op de voeden is tot een gehoorzame hond. Hij is vriendelijk en graag in gezelschap. Bij vreemden kan hij zich wat stil terugtrekken, maar eenmaal gewend geeft hij zich ook helemaal. De Smous past zich gemakkelijk aan verschillende leefvormen aan en kan ook prima aarden in de stad. Wel is het hierbij noodzaak om voldoende beweging te geven. De smous is graag buiten. Voor zo’n kleine hond houdt hij van lange wandelingen waar hij enorm van geniet. Bovendien is het een uitstekend zwemmer en heeft hij een enorm uithoudingsvermogen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Smous is zachtaardig van karakter en kan het over het algemeen prima vinden met andere huisdieren.

Verzorging

Als gezinshond komt een smous het beste tot zijn recht binnen het gezin. Zoals iedere hond heeft hij behoefte aan leiding en zul je hem door consequente te zijn snel regels kunnen bijbrengen. De harde vacht behoeft geen andere verzorging dan twee maal per jaar geplukt te worden. Trek nooit de huid mee omhoog, dit geeft schade aan het bindweefsel. Verder hoeft er niet regelmatig geborsteld of gekamd te worden.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Iedereen die deze zeer actieve hond de nodige beweging kan geven.